Vrijwilligersovereenkomst
Vrijwilligers hebben rechten en plichten. Het is goed om hierover van te voren duidelijke afspraken te maken. Maak goede afspraken over bijvoorbeeld de inhoud van het werk, werktijden en het aantal uren, begeleiding en scholing, verzekering en onkostenvergoeding. Zowel voor de organisatie als voor de vrijwilliger is het goed om alle afspraken op papier te zetten. Weliswaar heeft zo’n overeenkomst niet dezelfde betekenis als een arbeidscontract, toch schept het duidelijkheid.
voorbeeld van een vrijwilligersovereenkomst
Onkostenvergoeding en Belastingdienst
Vrijwilligersorganisaties kunnen een onkostenvergoeding geven voor de kosten die u gemaakt heeft. Deze vergoeding mag kostendekkend zijn. De vrijwilliger ontvangt een vergoeding voor werkelijk gemaakte kosten en aangetoonde kosten of ontvangt een vast bedrag. Meer informatie over de fiscale regels met betrekking tot kostenvergoedingen voor vrijwilligers en specifieke regels voor bijstandsgerechtigden vindt u op website www.vrijwilligerswerk.nl en de website belastingdienst.nl
Specifieke regels bij uitkering
Ontvangt u een uitkering van Avres of van het UWV en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Of ontvangt u een vergoeding voor het vrijwilligerswerk dat u doet? Dan bent u verplicht uw consulent of werkcoach op de hoogte te stellen. Er geldt een maximum voor het bedrag aan onkostenvergoeding dat u kunt ontvangen zonder dat dit gekort wordt op uw uitkering. Meer informatie vindt u op avres.nl (onder Inkomen/vrijlatingen en heffingskortingen) en uwv.nl
Verzekering vrijwilligers
De gemeente Gorinchem wil dat iedereen onbezorgd vrijwilligerswerk kan doen. Daarom heeft zij voor alle vrijwilligers binnen de gemeente een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer. Alle vrijwilligers in de gemeente zijn daardoor tijdens het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk verzekerd voor ongevallen en wettelijke aansprakelijkheid. Alleen als de claim door het doen of nalaten van een vrijwilligers is ontstaan, is er (een secundaire) dekking op deze collectieve vrijwilligersverzekering. Het blijft daarom belangrijk dat een organisatie haar vrijwilligers verzekert, zeker omdat een organisatie ook zelf aansprakelijk gesteld kan worden.
praktische informatie over de collectieve vrijwilligersverzekering
Hoe ziet het verzekeringsoverzicht van deVNG Vrijwilligersverzekering eruit?
polisvoorwaarden
Verklaring Omtrent Gedrag
Met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan een organisatie toetsen of de vrijwilliger met justitie in aanraking is geweest. Voor bepaalde vacatures kunnen vrijwilligersorganisaties aan hun vrijwilliger een VOG vragen. Bijvoorbeeld als het gaat om een vacature waarin de vrijwilliger met grote sommen geld te maken heeft of bij vacatures waar de vrijwilliger met kinderen, ouderen of mensen met een beperking gaat werken. De organisatie waar de vrijwilliger gaat werken geeft aan of een VOG nodig is. Meer informatie over de VOG is te vinden bij Instrumenten voor bestuur.